Een dagje uit in Haarlem

Een stedentripje naar het idyllische Haarlem in ons kleine Nederland moet onvergetelijk zijn. De stad barst van de cultuur, musea, historische bezienswaardigheden, maar ook van de leuke eettentjes. Verder zit je ook zo op het strand en dat dan naast een van de meest bruisende steden van Nederland.

Leuke restaurantjes

Dit kan niet missen als je op stedentrip bent, het is een van de dingen die je moet doen, maar die je ook graag op een mooie, romantische plek doet; eten! Voor de lunch kun je terecht bij Jetties, waar je kunt genieten van lekkere biologische gerechten, of bij Woodstone Haarlem, waar je geweldige normale, vegan of glutenvrije pizza’s kunt eten. Een gemoedelijk restaurant waar je lekker kunt dineren is bijvoorbeeld Morris, Samabe of Brick, maar loop vooral eens rond in de stad en spot alle leuke plekjes.

Talloze historische bezienswaardigheden

In Haarlem zijn er 21 openbare hofjes te vinden, dit zijn verschuilde plekjes in smalle straatjes waar vroeger arme mensen verbleven. Ga eens op speurtocht om er een paar te vinden, zo loop je gelijk ook door een groot deel van de stad. Ook leuk om te bekijken is de Molen van Adriaan. Deze 18e-eeuwse windmolen heeft verschillende functies gehad, waaronder tabakshandel en het malen van graan. Tegenwoordig is er een molenmuseum in de oude molen te vinden, waar de techniek van de windmolens wordt uitgelegd. Ten slotte kun je de oude grachten en bruggetjes niet missen, een echte aanrader is om er rond zonsondergang eens een kijkje te nemen.

Musea

Eén van de bekendste musea in Haarlem is het Frans Hals Museum wat is opgericht in de 19e eeuw. De collectie schilderijen bestaat vooral uit schilderijen die gemaakt zijn in de 16e eeuw, daarom wordt het museum ook wel eens het museum van de Gouden Eeuw genoemd. Er worden ook moderne stukken tentoongesteld, wat zorgt voor een bijzondere mix van schilderijen. Een ander museum wat te zien is in Haarlem is het Teylers museum. Dit museum bevat een enorme bibliotheek met een grote collectie van boeken uit de 18e en 19e eeuw. Daarnaast staat vooral wetenschap centraal in het museum.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *