Het onderhouden van een houten vloer, hoe doe je dat?

Wie wil er nou geen houten vloer? Deze vloeren zijn echte sfeermakers en met goed onderhoud gaan ze jarenlang mee. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel lees je hoe je jouw houten vloer goed kunt onderhouden en juist schoonmaakt.

Is het onderhoud van een houten vloer anders?

Een echte houten vloer leeft. Het is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal wat kan gaan uitzetten en kan inkrimpen. Dit probleem heb je veel minder bij andere vloeren zoals laminaat. Een houten voer is gevoelig voor temperatuurswisselingen en vocht. Het is belangrijk om de vloer daartegen te beschermen met het juiste onderhoud. Welk onderhoud jouw vloer nodig heeft is afhankelijk van het soort hout. Een vloer van kastanje hout heeft namelijk ander onderhoud nodig dan een van eiken.

Hoe je een houten vloer schoonmaakt

Gebruik bij het schoonmaken nooit te veel water. Daar is deze vloer slecht tegen bestand. Gebruik bij het dweilen een juiste verhouding van water en een geschikte houtreiniger om de vloer schoon te maken. Om jouw vloer lang mee te laten gaan, stofzuig je deze elke week met een geschikt opzetstuk.

Jaarlijks onderhoud voor een houten vloer

Wat een houten ook anders maakt dan andere vloeren, is dat het een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig heeft. Hierbij schuur je de oude beschermlaag van de vloer en breng je een nieuwe aan. Afhankelijk van het effect dat je wilt, kies je voor een olie, polish of was. Houdt er rekening mee dat deze klus veel tijd in beslag neemt. Het is echter wel belangrijk om het jaarlijks te herhalen om jouw vloer te beschermen tegen krassen en vocht.

Ondanks de goede bescherming toch een beschadiging?

Het mooie van een houten vloer is dat beschadigingen gemakkelijk kunnen worden verholpen. Je kunt de vloer schuren op de beschadigde plek en dan oliën waardoor de vloer er weer uit ziet als nieuw. Soms komt het voor dat een beschadiging te groot is om weg te schuren. Dan is het mogelijk om de beschadiging met een speciale olie of pasta weg te werken.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *