Voordelen van een VCA-certificaat

Als bedrijf wil je ten alle tijden dat de werkzaamheden soepel verlopen. Een bijbehorend aspect hierin is dat je werknemers op een veilige manier hun werk kunnen uitvoeren. Veiligheid is voor de mensheid iets wat altijd voorop staat, niks is belangrijker dan dat. Daarom is het ten zeerste aan te raden om als bedrijf een VCA cursus te volgen in branches waarin risicovol werk wordt uitgevoerd. In dit artikel bespreek ik de verschillende voordelen van het hebben van een VCA certificaat binnen je bedrijf. 

Een veilig gevoel onder je werknemers

De eerste reden is misschien al eerder genoemd: wanneer je een VCA certificaat hebt zullen de werknemers binnen je bedrijf zich een stuk veiliger voelen. Indirect zal dit ook weer zorgen dat zij hun werk beter kunnen uitvoeren. Dit omdat zij zich geen of minder zorgen hoeven te maken over de risico’s. Hierdoor kunnen je werknemers met een betere focus hun werk uitvoeren.

Waardering van de werknemers

Wanneer je als bedrijf VCA cursussen voor je werknemers en teamleiders hanteert, zal het hen zeer waarschijnlijk een goed gevoel geven. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het laat nog meer zien dat je als bedrijf om je werknemers geeft. Dit zal dus ook voor meer waardering naar jou als werkgever zorgen.

Opdrachtgevers die vragen naar VCA certificaat

Het is ook handig om een VCA certificaat te hebben, omdat steeds meer opdrachtgevers het eisen. Veiligheid is iets wat boven alles komt te staan, maar als werkgever wil je natuurlijk ook geen opdrachten mislopen. 

Wettelijke eisen van de arbowet

Een VCA-certificaat is momenteel geen verplichting, maar als bedrijf moet je wel aan de regels van de Arbowet voldoen. Met een VCA-certificaat kan je aantonen dat er aan een aantal verplichtingen aan de Arbowet wordt voldaan. Ook om deze reden heeft het dus een meerwaarde om je werknemers een VCA cursus te laten doen.

Conclusie

Voor een veilig gevoel onder je werknemers, een grotere waardering, een groter aanbod in opdrachten en wettelijke verplichting is het dus zeer voordelig om over een VCA-certificaat te beschikken. Je hebt verschillende gradaties, zoals VCA Basis en VCA VOL. Het heeft zeker meerwaarde om als bedrijf in een risicovolle sector je hierover in te lezen. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *